De oplossing

English readers: apologies for the dutch post, but this is mostly targetted at dutch readers.

De afgelopen jaren heb ik vol verbazing het politieke spectrum in Nederland aanschouwd. Niet omdat Theo van Gogh of Pim Fortuyn werd vermoord, hoe verbazingwekkend ook, maar vanwege de houding van stelselmatig nee-knikkende partijbonzen. De persoon die ontegenzeggelijk de meeste kritiek te verduren heeft gehad is zonder twijfel Rita Verdonk. Meerdere moties van wantrouwen heeft deze minister over zich heen gekregen, omdat hier een persoon was teruggezonden, daar een persoon zogenaamd in gevaar was omdat hij toch maar wel homo was, of daar nog eentje omdat zij het in haar hoofd haalde 26,000 mensen niet toe te laten.

Maar waarom? Als men puur naar de prestaties van deze minister had gekeken, dan heeft zij een goud-glanzende paar jaren achter de rug. Alle achterstanden zijn zo goed als weggewerkt, zonder enige vorm van nieuwe regels. Het enige wat zij hoefde te doen is om niet nog meer regels te maken, maar in plaats daarvan deze regels uit te voeren. En dat deed ze met glans.

Ze heeft dus gewoon een duit uit de toverhoed van paars geplukt? Absoluut niet waar: zoals het volk vroeg zijn er zeer strenge eisen aan immigratie gesteld, met name aan familiehereniging en buitenlandse bruiden. Een inkomen ruim boven het minimumloon en kennis van de Nederlandse taal en cultuur voordat men binnenkomt, fantastisch gewoon! En er mag dan lachwekkend over worden gedaan, maar gezien de intolerantie in landen als Iran is het niet vreemd dat ook kennis en acceptatie over publiek naakt en homo-wezen als onderdeel daarvan wordt gezien.

Rita did it all. Gerrit Zalm himself is de enige minister die ik hoger aansla dan mevrouw Verdonk, en helaas is hij niet herkiesbaar dit jaar.

Verdonk heeft aangegeven graag een ander departement te leiden de komende vier jaren. Laten we kijken naar de opties:

 • Onderwijs en wetenschap: laat het aan uw verbeelding over hoeveel zij aan de bureaucratie in het onderwijs zou kunnen oplossen. Leraren klagen al jaren dat zij steeds meer achter het bureau zitten, en steeds minder individuele aandacht aan leerlingen kunnen schenken. Het personeelsbestand in scholen wordt steeds groter, maar de hoeveelheid leerlingen per leraar/klas vreemd genoeg ook. In plaats van meer mensen in een tussenlaag te zetten, zou Verdonk deze administratie warboel voor eigen rekening kunnen nemen! Leraren weer voor de klas, laat ons land weer een voorloper op onderwijsgebied zijn!
 • Gezondheidszorg: wachtlijsten zijn al jaren een probleem, en de gezondheidszorg is de afgelopen jaren regelmatig opgeschrikt door kleine maar noodzakelijke wijzigingen in het verzekeringssysteem om het behandelbaar en betaalbaar te houden. Echter, elke wijziging neemt jaren bureautijd in beslag, om maar niet over de kosten te spreken. Laat het in een keer goed en af zijn, laat Verdonk in hemelsnaam de bezem door gezondheidszorg halen. Gooi die bureaucratie eruit, schop wat mensen onder de kont en zorg dat artsen weer kunnen doen waar zij voor opgeleid zijn: zorg!

Ondanks deze ongekende mogelijkheden lijkt “links” een ongekende persoonlijke vendetta tegen Verdonk te hebben opgezet, en het waarom hiervan is al even onbegrijpelijk als waarom links tegen dit soort plannen zou zijn. Het zijn fatastische vooruitgangen, die over tien jaar zullen worden herinnerd als “toendertijd hadden we nog wachtlijsten”.

De keuze moge duidelijk zijn. STEM WOENSDAG VERDONK!

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

24 Responses to De oplossing

 1. Brian says:

  Al was ze de laatste persoon op aarde…

 2. En nu nog met argumenten? Dit is weer zo’n typische nee-knik reactie. Je bent bang voor vooruitgang.

 3. uwog says:

  Hulde Roland! Scheelt mij weer een hoop opschrijfwerk 😛

  Stem Rita!

 4. andre klapper says:

  good luck for the election… 🙂

 5. Cas says:

  Hier iemand terug gestuurd, daar iemand “zogenaamd” in gevaar worden gebracht? De fouten die deze dame heeft gemaakt zijn geen kleintjes en het woord deportatie wordt niet voor niets aan haar daden gekoppeld. Buitenlandse regeringen op de hoogte stellen van uitgeproduceerde asielzoekers is niet mis, en dat iemand zo dom kan zijn om twee maal deze fout te begaan terwijl je de eerste keer bijna moest aftreden kan ik nog steeds niet bevatten. (1e keer Congo-affaire 2005, 2e keer Syrië-affaire 2006).
  Verder is haar favoriete uitspraak die jij herhaalt “Het enige wat zij hoefde te doen is om niet nog meer regels te maken, maar in plaats daarvan deze regels uit te voeren.” natuurlijk de grootse onzin. De regering is er juist voor om de regels te maken en niet alleen om deze uit te voeren. Ik denk dat mevrouw Verdonk zelf niet eens het lef heeft om een uitgeproduceerde asielzoeker naar het slachthuis te brengen omdat ze het land van herkomst even alle documenten heeft gegeven waarom de persoon in kwestie er niet wil wonen.
  Ik blijf me verbazen hoe iemand als Verdonk in de regering kan zitten, voorstellen die ze maakt zijn soms niet eens mogelijk, maar de grootste verbazing van mij gaat nog altijd naar de mensen die in haar leugens geloven. Heeft Pim Fortuin de hersentjes daadwerkelijk zo gespoeld dat iemand als Verdonk als “de oplossing” wordt beschouwd? Heeft de VVD de afgelopen jaren nou nog niet bewezen alles behalve de oplossing te zijn?
  Mensen, alstublieft, geef een beetje om anderen hun leven, wees verstandig, denk sociaal en stem aub GEEN Verdonk!

 6. ReinoutS says:

  Volgens mij wil Verdonk op Onderwijs om haar persoonlijke vete met Taida Pasic verder uit te vechten en haar weer het recht op studeren te ontnemen…

 7. Rita Verdonk op onderwijs? Ik moet er niet aan denken. Zij luistert niet, heeft een grote mond over onderwerpen waar ze niets van afweet, polariseert, en presteert niets. Bij de schipholbrand was “adequaat gehandeld”, terwijl uit onderzoek bleek dat de doden te voorkomen geweest waren. Is dat adequaat?

  Ze heeft op de tent gepast de afgelopen jaren, en in die tijd zijn we qua integratie niets vooruit gegaan. Integendeel. Bevolkingsgroepen staan alleen maar meer tegenover elkaar. En teveel mensen staan langs de kant. Het is ontzettend belangrijk dat buitenlanders de taal spreken, maar Verdonk heeft door haar koppigheid op dat vlak niets bereikt. De middelen die vanuit het Rijk naar gemeentes gaan om mensen te laten inburgeren zijn zo weinig dat we er 30 jaar over gaan doen in mijn gemeente (3000 mensen voor wie het nodig is, 100 trajecten per jaar).

  En dat moet onderwijs gaan doen. Zij weet niets over hoe het is om voor de klas te staan. Ik betwijfel of dat gaat werken. Wat de samenleving wil is ook veel te ingewikkeld. Aan de ene kant moet de docent vooral voor de klas staan, aan de andere kant worden wij ook geacht die kinderen op te voeden en problemen te signaleren. Dan heb je dus allerlei extra personeel nodig, en regelmatig overleg met collega’s over mogelijke probleemgevallen. En om dat op te lossen is een hoop geld nodig voor kleiner klassen en lagere werkdruk, maar dat geld wil de VVD niet beschikbaar stellen.

  Laat Rita maar weer lekker het gevangeniswezen ingaan.

 8. Elroy says:

  De regering maakt de regels?

  Als ik Regels als wetten lees, dan bedoel je waarschijnlijk de tweede en eerste kamer.

  De regering voert deze wetten uit. Hierbij bepaalt de regering wel hoe ze deze wetten uitvoert, dat is bestuur.

  De Tweede kamer heeft de wetten gemaakt en Rita Verdonk heeft die uitgevoerd. In plaats van eindeloze wijzigingsvoorstellen naar de tweede kamer te sturen heeft ze de staande wetgeving gewoon toegepast in plaats van ‘Politiek Correct’ te handelen.

  Het gevolg is dat de wachtlijsten weggewerkt zijn en dat er wat is gebeurd. Iets wat jaren lang niet gezegd kon worden! Hierbij zijn inderdaad een paar keer dingen pijnlijk fout gegaan. Vergelijken met haar voorgangers heeft echter weinig zin, als je niets doet, kan je ook niets fout doen.

  Ik zie haar graag op onderwijs of gezondheidszorg. Twee gebieden waar al jaren over gesproken wordt en de regels iedere keer aangepast voordat de vorige regels goed en wel zijn doorgevoerd.

  Met andere woorden men heeft van iedere wijziging de lasten die aan de baten vooraf moeten gaan, maar de baten krijgt men niet omdat het dan alweer als mislukt wordt bestempeld en de regels weer wijzigen.

  Wij hebben de afgelopen jaren de beste regering gehad in jaren. Niet omdat ik het met alles wat ze hebben gedaan eens ben, niet omdat ze alles goed hebben gedaan. Wel omdat deze regering impopulaire beslissingen die men eerder niet durfde nemen heeft durven nemen.

  PvdA en GL lopen alleen maar af te geven op deze maatregelen, maar zullen deze nooit terug draaien. Zij hebben immers de besparingen die deze hebben opgeleverd meer dan nodig voor hun dure plannen. Iets wat overigens ook voor de huidige regeringspartijen geldt. Hier op afgeven is dus hypocriet.

  SP zal deze maatregelen ongetwijfeld wel terug willen draaien en hun dure plannen uit willen voeren over de rug van de middenklasse en de rijken en bedrijven in dit land. Heel lang zullen ze hiervan niet kunnen genieten. Er valt weinig te halen als je de economie om zeep hebt geholpen.

  Economisch heeft Nederland de huidige regering gewoon nodig. Een gezonde economie is een vereiste voor een sociaal beleid. ‘Bij becam aankloppen’ is geen optie.

  Overigens heb ik bij een aantal standpunten van de huidige regering ook mijn twijfels.

  De EU is wat mij betreft doorgeslagen en de klok zou eigenlijk een paar jaar terug gedraaid moeten worden. Het is een mooi voorbeeld van hoe een goed idee slecht uitgewerkt wordt.

  Ronduit eng vind ik het idee dat we onze privacy en een deel van onze vrijheid maar op moeten geven voor terrorisme bestrijding. Het is noiit aangetoond dat dit uberhaupt helpt. En al hielp het dan nog ben ik er tegen: “Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety” En dat is van een echte Amerikaan!

  En moraal Ridder Donner ben ik ook zat. Kerk en Staat zijn gescheiden in dit land en daar is een goede reden voor. De scheiding mag van mij verder doorgevoerd worden. Geen door de overheid gefinancierde instellingen (scholen) meer op religieuze grondslag. Religies allemaal bhandelen bij geschiedenis en uitoefening van godsdienst doe je maar in de Moskee, Kerk, tempel whatever.

 9. Jeroen Vernooij says:

  via planet.gnome.org

  Alsjeblieft zeg, dit is een fucking grap hoop ik?

  VVD en beter onderwijs?

  -Volgens mij was het een VVD’er 6 jaar geleden die de OV-kaart voor studenten wou afschaffen.
  -Mark Rutte is vóór leerrechten!!! http://nl.wikipedia.org/wiki/Leerrechten
  Als dat doorgevoerd zou worden, zou ik voor een jaartje extra studeren +- 10.000 euro moeten betalen.

  Als ik het partij-programma van de VVD bekijk zie ik alleen belastingverlaging (voor de rijken) en veiligheidsverbetering.
  Waar halen ze dat geld vandaan? Onderwijs!

  Wat is dan wel de oplossing???

  Stem SP!
  -Studiefinanciering omhoog
  -Meer geld voor onderwijs
  -Makkelijker woning kopen voor starters.
  -Fuck Europa, daar gaat het meeste geld van NL naar weg, we zien er niks van terug. EU is een grap.

  Wat heeft Rita bereikt volgens jou dan? De achterstanden zijn weggewerkt? Bull – s h i t
  De verschillen tussen arm en rijk zijn alleen maar groter geworden.

 10. Lieve Jeroen, onderwijs kost geld. Neijs schreeuwt dat ze een Harvard in Nederland wil, maar dat zal er nooit komen totdat prive-onderwijs een feit wordt.

  Dit 10k zul je nooit zelf op hoeven hoesten (alhoewel dat wel kan), daarvoor zullen bedrijven en organisaties met studiebeurzen komen. Net zoals in Amerika. Zodat goede studenten een welverdiende kwalitatief hoogstaande opleiding mogen genieten, en aanpampertjes mogen wegrotten op staatsgefinancierde bureaucratiegedrochten zoals we die nu kennen. Net als in Amerika, net zoals men zelf verdient.

  Of wil jij liever het huidige systeem behouden en de enige kans op een echt Harvard in Nederland verkwanselen? gefeliciteerd, stem dan vooral SP! De maaikolf voor iedereen!

 11. Jeroen Vernooij says:

  >onderwijs kost geld.
  Inderdaad. €28 mld dit jaar. De grootste uitgave van de regering. Nog steeds niet genoeg voor voor een fatsoenlijk budget voor onderzoek vanuit de universiteiten.

  >Neijs schreeuwt dat ze [..]
  Neijs? Je bedoelt staatsecretaris Nijs? Dat is inderdaad een VVD’er..

  >een Harvard in Nederland [..]
  Harvard in Nederland? Wat hebben we daaraan? Waarom zijn deze uni’s zo prestigieus? Omdat ze alleen de besten toelaten en cijfer-deflatie toepassen, zodat alleen de besten blijven, en de rest weggeschopt word. [bron http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Three_(universities ]
  In Nederland hebben wij dat helemaal niet nodig, laat ons toch goede onderwijs-universiteiten behouden.

  Als we tóch zonodig een zgn. Harvard nodig hebben, dan hebben wij één uni nodig waar alleen inderdaad de besten worden toegelaten en het accent op onderzoek ligt (zoals laatst geniaal aangestipt in het blad SUM). Daar hoeven de rest van de uni’s zich helemaal niet aan aan te passen. Deze zijn namelijk goed bezig, en helemaal geen “bureaucratiegedrochten”, maar uni’s met een krap budget waardoor ze geen onderzoek kunnen uitvoeren.

  >aanpampertjes
  Goedenavond, ik ben een student die 6’jes haalt op de uni, en ik wil graag een jaartje extra studeren hier om wat bestuursfuncties e.d. te vervullen.
  Moet ik nu 18.000 euro extra betalen voor dat ene jaartje? Volgens Mark Rutte met zijn leerrechten wel.
  Geen bedrijf die me daarvoor gaat sponsoren hoor. Studeren gaat niet alleen over tentamens en scoren. Dat heb jij hopelijk ook mogen ervaren
  Als ik op je link klik zie ik namelijk dat jij BMW hebt gestudeert en nu in de VS bezig bent (fantastisch! gefeliciteerd!)
  Maar privé-onderwijs is geen oplossing. De hoge college-gelden schrikken gewoon af. Zie jij in de praktijk studenten aan Cornell welke uit de armere bevolkings-lagen komen?

 12. Ji denkt teveel of-of. Mijn hele argumentatie is gebaseerd op en-en. ij mag gerust op een kut-universiteit (excusez-moi) zesjes halen, maar waarom moet ik dan voor een gedesinteresseerde tenure-professor in slaap vallen? Ik wil actie, leven, top-onderzoek en tienen (A+)! Als dat $18k kost, dan betaalt dat bedrijf dat mij sponsort toch $18k? Dat boeit mij niet. Geld mag geen issue zijn als het om de top gaat. Als iedereen middelmatig moet zijn, kan er niks goeds uit komen.

  En als je een jaar langer studeert omdat je zonodig bestuursfuncties moest vervullen, dan moet je dat inderdaad zelf betalen. Zonodig betaalt je studentenvereniging, maar dat is je eigen verantwoordelijkheid. Als je dat niet kan, dan doe je dat toch niet?

  Je denkt te beperkt, denk eens open! Onderwijs is voor iedereen, top-onderwijs is voor de top.

 13. En over Cornell, absoluut! Cornell staat bekend om zijn minderheden-programma. elke zomer help ik enthousiaste, speciaal geselecteerde minority-studenten aan een zomerproject, en elk jaar worden speciaal enkele gemotiveerde minderheid-studenten toegelaten.

  En elke Ivy-universiteit heeft dat. Dit is geen blanke arische aangelegenheid, dit is top. Absolute top. En top is niet raciaal bepaald, top is zij die er absoluut voor willen gaan.

 14. Martijn berger says:

  ##Stem SP!
  ##-Studiefinanciering omhoog
  ##-Meer geld voor onderwijs
  ##-Makkelijker woning kopen voor starters.
  ##-Fuck Europa, daar gaat het meeste geld van NL naar weg, we ##zien er niks van terug. EU is een grap.

  En hoe gaan ze dat betalen… Gaat vedertje staat dan rood staan dat is pas duur. Dan kan je het beter zelf lenen bij de bank en rita stemmen.
  Meer geld voor .(vul wat in) is zo een achterhaalde maatregel. Geld alleen lost niks op.

  ## via planet.gnome.org
  ## Alsjeblieft zeg, dit is een fucking grap hoop ik?

  Dit snap ik niet is opensource dan iets links of zo ?

  Ohh en btw Ronald goede post

 15. Jeroen Vernooij says:

  >is opensource dan iets links of zo ?
  Jazeker, kijk voor de grap eens welke politieke-partij-sites níet op LAMP draaien. Tja, volgens mij zijn dat alleen CDA en VVD.

  >En hoe gaan ze dat betalen
  Ze willen uit de EU, dat zeg ik toch.. Daar gaat een gigantisch deel van de overheidsbegroting naar toe, en we zien er niks voor terug.

  En over dat zgn. Harvard. Ik snap heus wel dat Nederland tegenwoordig tussen een kloof zit tussen middelmatige normale universiteiten en top-onderzoeks-universiteiten. Ik snap ook wel dat de huidige manier geen oplossing is.

  Ronald jij hoeft uiteraard niet in slaap te vallen bij jouw saaie kut colleges, ik snap ook wel dat de huidige onderwijs-vorm niet geheel efficiënt is voor iedereen, daarom hebben we ook één of twee top-uni’s nodig (als we willen uitblinken)
  Ik snap alleen niet wat de VVD daar aan wilt verbeteren..
  Voor mij is de VVD alleen een anti-solicalistische partij die de rijken rijker wil laten worden en de armen uitbuit, waardoor de hele samenleving liberaliseert.

 16. Wat heeft rijk en arm nou weer met uitblinken te maken? Vaak zijn rijke mensen succesvol, maar lang niet alle succesvolle mensen zijn rijk. Liberalisme? absoluut? Alleen voor de rijken? wat een onzin.

  Om iedereen op zijn best tot zijn recht te laten komen, is een grote vorm van liberalisme noodzakelijk. Gereguleerd en gestandaardiseerd leidt alleen maar tot middenmoot. Om dat nou allemaal “rijk en arm” te noemen vind ik weer zo plat. Denk eens ruim!

 17. Leuk, dan bepaalt een bedrijf of ik wel of niet mag studeren als arme student. Wat je kan telt niet meer (je weet nooit van tevoren hoe goed iemand het gaat doen, selectie aan de poort werkt ook nauwelijks), alleen je portemonnee.

  We moeten gewoon goed onderwijs hebben, punt. Daarvoor hoef je geen torenhoog collegegeld te vragen.

  Bij het liberalisme zoals de VVD dat voorstaat vergroot je de kloof tussen rijk en arm, tussen wel kunnen en niet kunnen. Dan kan je ruim willen denken, als je arm bent heb je minder keuzes en kan je dus niet meedoen in een “rechtste” liberale wereld.

 18. Michel, het is (nogmaals) niet of-of. Het is en-en. Het beste onderwijs voor de besten, en goed onderwijs voor iedereen (en iedereen op eigen niveau).

  Dat dus. Ik ben geen elitist. Ik wil alleen niet tot middenmoot gedwongen worden.

 19. Brian says:

  “Net als in Amerika”

  Ronald kan je niets anders zeggen? Dat is toch werkelijk van de gekken?! Onderwijs financieren door bedrijven! Alsof ze nog niet genoeg macht hebben, en belang bij dingen waar ze nog niets mee te maken hebben. Over een paar jaar mogen bedrijven zeker ook gaan bepalen of iemand geboren gaat worden of zoiets? Iedereen heeft recht op een studie niet alleen de mensen met goede contacten bij de bedrijven.

  “Is open-source dan iets links ofzo?”

  Nou het zijn in ieder geval zeker niet de rechtse partijen die goed voor open-source zijn. Was het niet het vorige, rechtse kabinet dat zonder de 2e kamer überhaupt maar in te lichten vóór softwarepatenten stemde? En ALDE is ook meer voor dan tegen softwarepatenten geweest… Daar heeft Verdonk natuurlijk weer niets mee te maken (alhoewel ik ervan uitga dat Brinkhorst mandaat moet hebben gehad van de ministerraad om voor te stemmen, ik hoop niet dat hij het helemaal zonder enig overleg heeft gedaan) maar het blijft wel rechts dat zich het minst coöperatief insteld naar FOSS.

  En ik wil ook wel even meer toelichting geven op mijn eerdere antwoord: Van alle bij mij enigzins bekende naoorlogse ministers, heeft er niet een ook maar half zoveel fouten gemaakt als Verdonk. De kwestie Ayaan is maar een voorbeeld. Ook het onmenselijke beleid richting vluchtelingen, ook zij die alle reden hebben hier te zijn en niet waar ze vandaan komen, is werkelijk belachelijk. Daar komt bij dat haar enige echte betrouwbaarheid lijkt te zijn dat ze niet uit zichzelf opstapt, en liever een kabinet laat vallen dan een stap terug neemt. En dan de commisie gelijke behandelingen.. Om die af te schaffen is wel een erg duidelijke stap in de richting van dictatuur. De andere neofascistische ideeën van het Balkenende kabinet zijn misschien iets minder opvallend, maar ook zeker aanwezig, en jouw Rita is daar op z’n minst mede verantwoordelijk voor.

 20. Bedrijven bepalen niet, bedrijven financieren. Zij hebben geld, universiteiten hebben intellect. Waarom dat niet combineren?

  Er zijn inderdaad bedrijven die zelf hun studenten selecteren, maar dat is “very rare”. Het is meer standaard dat een onafhankelijk committee of, beter nog, de universiteit zelf direct dit soort dingen doet. Zoek eens op hoe dit soort dingen werken, ga niet direct populistisch (! jullie ja !) het meest erge van de daken lopen schreeuwen om dan vervolgens resoluut een goed plan af te keuren puur omdat het niet goed voelt.

  Ik dacht dat linkse mensen over het algemeen progressief dachten…

 21. En ik wil gewoon het beste onderwijs voor iedereen. Goed onderwijs houdt namelijk rekening met niveauverschillen. Dat is mijn en-en. Zodra je verschillen gaat aanbrengen ga je talenten uitsluiten die op basis van achtergrond, inkomen, etc geen mogelijkheid hebben dat toponderwijs te volgen, zeker niet als het gaat om kosten die dan maar door het bedrijfsleven gesponsord worden. Zoiets waardevols als goed onderwijs vertrouw ik alleen aan de staat toe, die dat voor iedereen toegankelijk kan maken.

  Geen of-of dus. Liberalisme is niet alleen laissez-faire, dat is juist zorgen dat iedereen kan genieten van vrijheid en zijn kansen kan grijpen.

 22. Top voor iedereen is onmogelijk. Net zoals niet iedereen rijk is, is niet iedereen slim. Niet iedere leraar is de beste.

  Zoveel zou je nu toch duidelijk moeten zijn … ?

 23. Brian says:

  Niet iedereen is de beste, maar iedereen kan dat worden, met de kans zich te ontpoppen. Als je die kans voor de meesten weghoudt, of bedrijven hierover gaat laten beslissen, nee dan is niet iedereen aan de top. Als iedereen een gelijke (en zo goed mogelijke) kans krijgt, kan iedereen de top berijken, in zijn of haar eigen gebied. En als de top dan niet lukt, dan heeft die persoon het ten minste aan zichzelf te danken, en niet aan zaken waar zo iemand geen invloed op heeft.

 24. Brian,

  het gaat om rendement. Als je de beste leraar op de beste leerling zet en de halve leraar op de halve leerling, dan krijg je een cumulatief rendement van som(w^2), bv. 1*1+2*2+3*3=14. Als je dit mixt, krijg je een rendement van average(w)^2*num, bv. 2*2*3=12.

  Puur op rendement redeneren zal ongelovelijk laf en onmenselijk overkomen, maar ik hoop dat je snapt dat het onmenselijk is voor de slimme kinderen om in het kader van gelijkheid en andere niemendalletjes hun mogelijkheden naar de kloten te laten gaan. Zij kunnen zoveel voor onze maatschappij – arm en rijk – betekenen als we hun niet laten hangen. Kijk voorbij mijn getalletjes en probeer de dieper gelegen te begrijpen.

Comments are closed.